O nas

O nas

Poznaj nas oraz osoby, które są dla nas inspiracją

Kuchnia japońska – nasze życie

To, co charakteryzuje Azuki to przywiązanie do tradycji. Japońska kuchnia to ciągłe dążenie do doskonałości, a to właśnie D Ą Ż E N I E jest dla nas bardzo ważne. “Do” czyli po japońsku droga. Podążamy po niej nie tracąc z oczu celu. Jakości, perfekcji, smaku i doskonałości. Znajdziecie u nas menu sezonowe, jak i stałe.

Azuki czerpie od najlepszych, stąd inspiracją dla nas są tacy mistrzowie sushi jak między innymi Takashi Saito, Mitsuhiro Araki czy Yoshiharu Kakinuma. Lubimy się uczyć choć w naszym zespole mamy sushi masterów z ponad 20-letnim doświadczeniem, którzy nauki pobierali między innymi od Japończyków.

Zaopatrujemy się u najlepszych dostawców w najlepsze składniki, dzięki czemu każdy składnik naszych dań jest wielokrotnie sprawdzany.

Chcemy podawać Wam nie tylko najlepsze z najlepszych sushi, ale i dania kuchni ciepłej.

Każde danie to dla nas odrębna historia, którą piszemy na talerzu.

Co nas wyróżnia?

Wyróżnia nas dbałość o szczegóły, podchodzenie do każdego zamówienia w sposób indywidualny, estetyka, a także prawidłowe obchodzenie się z surowcami. Dążymy do bycia perfekcyjnymi!

Cechy idealnego sushi

Sushi z dowozem Gniezno i okolice

Zamawiaj przez aplikację

Oddajemy do waszego użytku aplikację mobilną na telefony i tablety. Złożenie zamówienia przez nią jest szybkie i łatwe. Aplikacja jest najprostszym sposobem na zamówienie naszego doskonałego sushi z bezpłatną dostawą.

Dostawa w dużej okolicy

Naszych dań spróbujesz, nawet jeśli jesteś spoza Gniezna. Dowozimy między innymi do Czerniejewa, Trzemeszna czy Kłecka oraz do wielu innych mniejszych miejscowości. Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej na temat dostaw!

Zamówienia online

Łatwo zamówisz u nas nie tylko poprzez aplikację, ale i poprzez naszą stronę internetową. Na stronie znajdziesz wiele przycisków "Zamów teraz". Kliknij na przycisk i sprawdź naszą obecną ofertę. Płatność odbywa się u naszego dostawcy kartą lub gotówką.

Inspirują nas najlepsi

Azuki, to nie tylko sushi oraz inne danie japońskiej kuchni. Azuki, to pasja i dbałość o najmniejsze szczegóły, aby dorównywać najlepszym. Poniższe postaci są dla nas niezwykłą inspiracją w codziennej pracy. To od nich czerpiemy najważniejsze wartości. To oni zaszczepili w nas, że tworzenie sushi nie jest zwykłym przygotowywaniem jedzenia, a swoistą sztuką, której trzeba poświęcić czas, serce i duszę. Jesteśmy przekonani, że nauka, którą czerpiemy pełnymi garściami od najlepszych, sprawi, że to my będziemy najlepsi dla Was!

Takashi Saito

Mistrz Saito jest jednym z młodszych Sushi Masterów. Urodził się bowiem w 1972 roku. Swoje umiejętności rozwijał w restauracji Kyubei, znajdującej się w Tokio. Saito mógł pochwalić się trzema gwizdkami Michelin. To co charakteryzuje Saito, prócz świetnej i nadzwyczajnej kuchni, jest to, że jego restauracja jest bardzo mała. Kameralna, mieszcząca zaledwie osiem osób. Chętnych aby zjeść i Saito zawsze było więcej nic miejsc. Jednak po otrzymaniu trzeciej gwiazdki Michelin, umówienie rezerwacji graniczyło z cudem. Niestety, było to główną przyczyną pozbawienia go tego elitarnego tytułu.

Jednak nie gwiazdki stworzyły Saito. Mistrz Takashi przyciągnął ludzi również swoją osobowością. Jest bardzo ekstrawertyczny. Od samego wejścia można poczuć ciepłą aurę wypełniającą jego restaurację. Dzięki takiemu podejściu, ludzie przychodzący do Sushi Saito czują się, jakby naprawdę byli wybrani. Z doświadczeń osób, którym udało się skosztować sushi przygotowanego przez Saito, możemy usłyszeć, że to nie jest zwykłe tworzenie dania. To sztuka, w której Saito jest reżyserem, a jego sushi głównym bohaterem. Mistrz stawia na rodzaj kuchni bardzo tradycyjnej, jak sam to ujmuje, wręcz ortodoksyjnej.

 

Dla mistrza Saito bardzo ważne jest zrozumienie kuchni i potraw. W Azuki to zrozumienie również jest najważniejsze, dlatego działamy zgodnie z powiedzeniem ” musisz zrozumieć RYŻ by móc robić sushi”. Chcemy aby serwowane przez nas dania były możliwie najlepsze i przyrządzone według tradycyjnych receptur. Zwracamy również wielką uwagę na sezonowość. Jak sam Saito mówi – Sushi może znaleźć swój wyraz tylko w zależności od pór roku, co sprawia, że szefowie kuchni mają trudności z wypracowaniem czegoś innego w tych granicach. Ta sama ryba będzie smakować inaczej wiosną, latem, jesienią i zimą. Ważne jest dawanie z siebie tego, co najlepsze, zarówno jeśli chodzi o technikę przygotowywania sushi jak i wrażliwość sushi mastera. Dlatego gwarantujemy, że wszystko to otrzymasz właśnie w Azuki i zawsze będziesz zadowolony z jedzenia , które Ci podamy.

Mitsuhiro Araki

Mitsuhiro Araki

O szefie Araki można powiedzieć, że jest postacią kultową na kulinarnej mapie sushi. Jest on jedynym japońskim mistrzem, któremu udało się otrzymać i utrzymać trzy gwiazdki Michelin w dwóch swoich restauracjach. Warto dodać, że zrobił to na dwóch różnych kontynentach. Mowa tu o restauracji w Tokio oraz w Londynie. Jak sam mówi, na początku swojej kariery nie miał jasno określonego celu życiowego. Po pewnym czasie przeniósł się do Sydney, między innymi z powodu fascynacji jedzeniem zachodnim. W Australii pracował w tamtejszych restauracjach. Jak sam mówi, zachwyt na twarzach ludzi, którzy jedli jego sushi, sprawił, że to był moment zwrotny w jego życiu. Od tego czasu wiedział, że przygotowywanie sushi jest tym, co chce robić do końca swoich dni.

Po powrocie do Japonii Araki spędził dziewięć lat w restauracji Sushi Izumi w Tokio. Tam szlifował swoje umiejętności z zakresu perfekcyjnego przyrządzania japońskiego specjału. Tam też współpracował z mistrzem Niitsu Takeaki, który pokazał mu, jak można budować mosty między klientami, a serwowanym przez siebie jedzeniem. To bardzo zainspirowało szefa Araki. – Najważniejsze jest porzucenie uprzedzeń i uwzględnienie preferencji klientów — mówi mistrz Mitsuhiro. 


Mamy wiele wspólnego z mistrzem Araki. Tak jak dla Mitsuhiro Araki również dla nas istotnym jest, aby bardzo starannie obchodzić się ze składnikami. Jednak nie tylko to nas łączy. Najważniejsi są nasi Goście. Chcemy zaspokoić wasz głód i ciekawość dotyczącą japońskiej kuchni. Filozofią Mitsuhiro Araki jest wieczne rozwijanie się i dążenie do perfekcji. Znajdziecie to także u nas, próbując naszych dań. Każde danie przygotowujemy z niezwykłą dbałością o detale.

Yoshiharu Kakinuma

Jeśli można byłoby opisać Kakinuma w jednym zdaniu, to można by powiedzieć jedno, trzy gwiazdki Michelin. Jednak jest to na tyle niebanalna postać, że warto napisać o nim więcej, niż jedno zdanie. Żeby bliżej poznać jego sylwetkę, warto zaznaczyć, że wywodzi się on z rodziny, która mistrzostwo w robieniu sushi ma we krwi. Jego dziadek, a także ojciec byli sushi masterami. Jednak nie tylko pod ich okiem Kakinuma szkolił swoje umiejętności. Pieczę nad rozwojem młodego Yoshiharu sprawował również szef Yoshitake, który był przyjacielem rodziny Kakinuma. Talent adepta zauważył Yoshitake, który dla Yoshiharu zrobił wyjątek i jako mistrz sushi uczył swojego stażystę, co się nie zdarza zbyt często. 

Przed tym jak Kakinuma otworzył swoją restaurację, spędził sporo czasu poza granicami Azji. Yoshiharu przez 10 lat szlifował język angielski, przebywając w Nowym Jorku i w Atlancie. Dopiero po tym czasie powrócił na kontynent kontrastów i w Hongkongu założył swoją restauracje Sushi Shikon. W trakcie pierwszego roku działalności, restauracja przyniosła mu aż dwie gwiazdki Michelin. Po roku francuski przewodnik przyznał mu trzecią gwiazdkę. Wszystko dzięki dbałości o szczegóły, perfekcję i należytą staranność przy podawaniu i kreowaniu potraw. Przykładem jest między innymi to, że Sushi Shikon ma najświeższe składniki do sushi sprowadzane prosto z Tokio. 


W Azuki chcemy nawiązywać do filozofii mistrza Kakinuma. Dlatego zawsze znajdziesz u nas świeże składniki wiadomego pochodzenia, a także dostrzeżesz wielką dbałość o nasze jedzenie, które jest naszą życiową pasją.